Een fysiotherapeutische behandeling van een paard of pony begint met een uitgebreid gesprek met de eigenaar om de problemen in kaart te brengen. Het paard wordt hierna zowel in stand als in beweging geobserveerd. Zonodig ook tijdens het rijden door de ruiter.

Vervolgens worden de spieren en de beweeglijkheid van de gewrichten onderzocht.

Afhankelijk van de uitkomst hiervan wordt gekozen voor een bepaalde manier van behandelen, waarbij naast manuele technieken ook aanvullende therapieën kunnen worden ingezet, zoals lasertherapie.

Soorten behandelingen

Corrigeren van blokkades

In de wervelkolom en het bekken van een paard kunnen blokkades ontstaan.

Deze blokkades kunnen o.a. veroorzaakt worden door stress, onvoldoende beweging, struikelen/uitglijden, verkeerde belasting en sportprestaties.

Als gevolg van de blokkades kan een paard last hebben van stijfheid en pijn in de wervelkolom en in de spieren die door de betreffende zenuwen worden aangestuurd. Ook kunnen er neurologische klachten ontstaan doordat de blokkade deze zenuwaansturing verandert.

Door manipulatie uit te oefenen op de blokkades kunnen deze worden hersteld. Dit gebeurt met de hand en blijft binnen de normale grenzen van het gewricht.

Lees hier voor meer informatie over de behandeling van blokkades.

Soft Tissue Therapie

Soft tissue therapie bestaat uit de behandeling van de weke delen van het paard, zoals de spieren en pezen. Ik gebruik hiervoor de reguliere massagetechnieken, maar ook de ‘fascial edge tool’. Dit is een apparaat dat werkt als een soort verlenging van mijn hand, waardoor ik gemakkelijker de dieper liggende spieren en verklevingen kan loswerken. Daarnaast behandel ik ook de ‘trigger points’ in de spieren. Dit zijn spierknopen of spierverklevingen. Door deze los te maken krijgt het paard meer bewegingsvrijheid.

Lasertherapie

Binnen de fysiotherapie kan gebruik worden gemaakt van Low Level Lasertherapie.

Lasertherapie is het gebruik van laserlicht om genezing te bevorderen. Het laserlicht dringt het weefsel binnen en wordt geabsorbeerd door de cellen. Daar wordt dit omgezet in chemische energie en worden de cellen gestimuleerd in het genezingsproces.

Lasertherapie wordt veel toegepast bij peesblessures, spierblessures en wondgenezing. Ook gebruik ik de lasertherapie als aanvulling op de soft tissue behandeling.

Lees hier meer over de werking en indicaties van Lasertherapie.

Aquatherapie

Door mijn samenwerking met diverse stallen en revalidatiecentra, heb ik zowel de aquatrainer als de aquawalker tot mijn beschikking om met paarden te trainen of te revalideren.

De aquatrainer is geschikt voor zowel revalidatie als training. Het is zeer gecontroleerd en het paard kan niet snel een misstap maken of compenseren. De aquatrainer is een bak die gevuld kan worden met water met daarin een loopband. Het staptempo, hoogte van het water en de duur van de training wordt per paard aangepast.

De aquatrainer wordt veel toegepast bij revalidatie van oa pees- of rugblessures, bevorderen van bespiering in de bovenlijn en interval staptraining.

Ik werk nauw samen met Leen Soldaat van Idots . Wanneer iemand een Idots aquatrainer koopt, krijgt hij als extra service de begeleiding van een aquatrainer specialist. Dit houdt in dat ik in de opstart fase, wanneer de aquatrainer geleverd is, langs kom voor uitleg en praktische begeleiding.

De aquawalker is vooral geschikt voor training. Dit is een stapmolen die gevuld kan worden met water. Meerdere paarden kunnen hierin tegelijk getraind worden, zowel in stap als in draf.

De aquawalker wordt veel toegepast bij conditie- en spieropbouw, mobilisatie van de wervelkolom en koelen van de benen.